De pareltjes van 2024

pareltjes-van-2024

De meest opvallende uitspraken van ouders en hoe jij daar effectief mee om kunt gaan.

Als leerkracht ben je dagelijks omringd door leerlingen, collega’s, en ja, ouders. Maar, oh, die ouders… ze hebben zo nu en dan uitspraken die zelfs de meest doorgewinterde pedagogische professional even de wenkbrauwen doet optrekken. Ze komen vaak uit het niets en klinken alsof ze rechtstreeks uit een aflevering van De Luizenmoeder komen;

  • “Als mijn kind huilt, dan spreekt hij de waarheid.”
  • “Mijn kind is te slim voor een onderwijsassistent.”
  • Het is dit jaar een kwestie van uitzitten. Volgend jaar hebben we vast weer een leuke leerkracht.”
  • Wat kost een HAVO advies?.”

Er is een manier om met deze soms bijzondere uitspraken om te gaan, en dat is niet door in de verdediging te schieten of door je in een eindeloze discussie te verstrikken. Nee, de sleutel tot succes is simpel: stel een vraag.

1. “Als mijn kind huilt, dan spreekt hij de waarheid”

Deze uitspraak plaatst die niet alleen de emoties van het kind maar ook die van de ouder volledig op een voetstuk plaatst. Maar laat je niet van de wijs brengen – twijfel niet aan jouw eigen observaties en bevindingen. In plaats van te zeggen “Uhh, ik denk niet dat huilen automatisch betekent dat uw kind de waarheid vertelt” kun je simpelweg vragen:“Wat bedoelt u met deze uitspraak?”. Dit doet twee dingen: ten eerste dwingt het de ouder om na te denken over wat ze precies zeggen, en ten tweede maak je subtiel duidelijk dat je niet zomaar alles accepteert wat er wordt gezegd.

2. “Mijn kind is te slim voor een onderwijsassistent”

Je kent je eigen toegevoegde waarde als onderwijsassistent, maar door dit soort uitspraken soms voel je je toch even klein worden. Nergens voor nodig! In plaats van vanuit verdediging te reageren en te zeggen “Ik ben hier voor opgeleid “, stel je simpelweg de vraag:
“Wat maakt dat u vindt dat uw kind te slim voor mijn hulp?”
Het kan zijn dat de ouder bedoelt dat hun kind uitdaging mist, maar het kan ook zijn dat ze simpelweg niet begrijpen hoeveel het voor hun kind kan betekenen om extra ondersteuning van jou te krijgen. Door de vraag te stellen, krijg je ruimte om verder te onderzoeken waar de verwarring precies zit.

3. “Jij hebt zeker zelf geen kinderen”

Een klassieker, die iedereen wel eens heeft gehoord. Terwijl je rustig je best doet om het voor iedere leerling goed te doen, komt er een ouder met deze uitspraak: “Jij hebt zeker zelf geen kinderen.” Omdat, blijkbaar, het idee is dat leerkrachten die zelf geen kinderen hebben, niet goed genoeg weten hoe ze met kinderen moeten omgaan?
In plaats van in de verdediging te schieten met een opmerking als “Ik heb wel degelijk ervaring, dank je wel“, is het veel effectiever om een rustige vraag te stellen: “Wat denkt u dat het verschil zou maken als ik wel kinderen had?”

Door deze vraag te stellen, toon je aan dat je openstaat voor hun mening, maar je zet tegelijkertijd de gedachte in hun hoofd dat ervaring niet alleen komt van eigen ouderschap, maar ook uit professionele interactie en kennis.

4. “Wat kost een HAVO-advies?”

Ah, het HAVO-advies – het magische ticket naar een succesvolle toekomst. Maar soms lijkt het wel alsof ouders denken dat álles maakbaar is. De vraag “Wat kost dat nou eigenlijk?” is wel één van de meest opvallende uitspraken van 2024. En natuurlijk ga je geen gesprek voeren over ‘de prijs van een HAVO-advies’. Wat je wel doet, is simpelweg de vraag stellen:
“Wat bedoelt u met ‘wat kost een HAVO-advies’?”
Je zult verbaasd staan hoeveel informatie je krijgt door gewoon deze vraag te stellen. Misschien wil de ouder wel gewoon weten hoe het proces werkt, of misschien is er een misverstand over het feit dat een advies niet “gekocht” kan worden. Wat het ook is, je zet de toon voor een genuanceerder gesprek.

5. “Als je een beetje beter je best zou doen, zou mijn kind vast wel beter presteren”

Dit is een favoriet van ouders die niet begrijpen dat onderwijs niet alleen maar een kwestie is van hard werken. Maar in plaats van te zeggen “Jij hebt geen idee hoeveel extra aandacht ik al aan jullie zoon geef,” kun je simpelweg zeggen:
“Wat zou u denken dat er zou veranderen als ik mijn best nog meer zou doen?”
Dit geeft de ouder de kans om hun verwachtingen te verduidelijken en voorkomt dat het gesprek verzandt in een impasse van frustratie.

Waarom werkt deze techniek zo goed?

Als leerkracht wil je natuurlijk niet in een verhitte discussie terechtkomen met ouders. Je wilt samenwerken, niet botsen. Het stellen van een open vraag is een effectieve manier om de controle te behouden in zulke gesprekken. Het dwingt de ouder om na te denken over hun woorden en zorgt ervoor dat je niet meteen op de inhoud reageert, maar op de onderliggende gedachte. Het geeft je de ruimte om empathie te tonen, zonder je eigen grenzen te overschrijden.

Dus de volgende keer dat een ouder een opmerking maakt die je doet twijfelen aan de werking van de wet van logica, adem dan rustig in, glimlach vriendelijk en stel die eenvoudige vraag:
“Wat bedoelt u precies?”

Op die manier ga je niet alleen de dialoog aan, maar kom je ook als een diplomaat uit de situatie. En wie weet, misschien krijg je zelfs een nieuwe uitspraak die je op je beurt in je volgende gesprek kunt gebruiken!

We zijn benieuwd naar jouw ‘pareltjes’ van 2024 – welke uitspraken hebben jou doen verbazen, laten lachen of toch even uit balans gebracht?

Wil je ook effectief reageren op dit bijzondere uitspraken, stevige meningen of weerstand?

We bieden meerdere mogelijkheden – van deelnamen aan een open inschrijving tot een studiedag met jouw team– we leveren graag onze bijdrage!

Online Proeverij ‘Oudercommunicatie’

Een manier om kennis te maken met de werkwijze, trainers en onderwerpen van PCML.

Deelnemen is kosteloos en vrijblijvend en levert je tips in effectieve gespreksvoering op

  • Meld je aan voor één van onze Online Kennisboosts ‘Oudercommunicatie’:
  •  
  •  
  •  

Effectief communiceren is de basis voor een goed gesprek!

  • We zijn gericht op duurzame en blijvende verbetering van vaardigheden. We geloven in de kracht van ‘leren door te dóen!’. We werken in kleine groepen: voor iedereen voldoende aandacht en is het leerrendement hoog. 
  • Wij bieden in-company trainingen aan. Tijden, frequentie en aantal dagdelen in goed overleg
  • Wij leveren maatwerk. Daarom horen we graag van jou welke onderwerpen voor jouw team of organisatie relevant zijn en baseren het programma op jouw leerwensen
  • Onze trainingen kunnen als teamtraining of als open inschrijving via jullie academie aangeboden aangeboden.
  • Tussentijdse ondersteuning en nazorg tot en met een half jaar na de training voor alle deelnemers

Inspiratie & Tips

Altijd als eerste onze tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer weten?

Heb je een vraag of wil je meer informatie over dit artikel?
Neem contact met ons op!

PCML Laat oudergesprekken voor je werken

Door jezelf en jouw team sterker te maken in het voeren van deze gesprekken. Wij komen graag vrijblijvend met je in contact. We willen weten wat jou en jouw team bezighoudt, wat de training jullie moet opleveren en vervolgens vertellen wij op welke manier we van toegevoegde waarde zijn.

 

Nieuwsgierig naar ons?
Hier leer je ons beter kennen maar liever maken we een afspraak met je om face to face of online kennis te maken en te kijken hoe wij van toegevoegde waarde voor jou of jouw team kunnen zijn. Tot snel bij PCML