Training 'Samenwerken aan een sterk team!'
‘Als iedereen gewoon zijn werk doet, dan komt het allemaal wel goed.’
Was het maar zo simpel. Waar mensen samenwerken, ontstaat ‘gedoe’. Soms zijn het enkel kleine ergernissen, soms is het zo groot dat collega’s niet meer samen willen werken, pestgedrag en ruzie op de werkvloer of zelfs vertrek van collega’s.
Dan maar ‘even een feedbacktraining’? In feedback geven zit vaak iets dwingends ‘Ik vind iets van jou, en daar moet jij nu iets mee’. Het dekt de lading niet altijd, en vaker werkt het averechts en kom je er na de training achter dat er niets veranderd is, of dat de situatie zelfs verslechterd is.
Gedoe levert per definitie schade op
Gedoe in het team is schadelijk voor een veilige leer- en werkomgeving. Wanneer het binnen een team niet lekker loopt, merken anderen dat ook. Die houden hun mond óf maken gebruik van de ruimte die er dan ontstaat. Denk aan gescheiden ouders en hoe hun kinderen soms handig gebruik maken van het gebrek aan communicatie. Vanzelfsprekend is gedoe in het team schadelijk voor iedereen die onderdeel uitmaakt van het team.
Wat ons opvalt als we trainen met teams
We werken veel met teams. Gaandeweg merkten we dat naast de vraag ‘Hoe communiceren we met ouders?’ steeds vaker de vraag ‘Hoe communiceren we onderling?’ kregen. En ook hoe krachtig en effectief het is, als je als team durft te erkennen dat het niet altijd soepel loopt en dat je samen tijd maakt om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Bij teamtraining gericht op samenwerken leveren we altijd maatwerk naar de situatie en behoefte binnen het team.
We geven je alvast één tip:
Het delen van gevoelens, verbindt. Vaak horen we ‘Laat maar!’ wanneer mensen iets willen zeggen en zich toch bedenken. Niets is zo destructief als onuitgesproken gevoelens, verwachtingen en ergernissen. Het delen van gevoelens verbindt, het bij jezelf houden leidt tot afstand. Dus zet je ondertiteling aan en spreek je uit!
Waar gaat het regelmatig mis?
‘We zetten het wel op de agenda van het werkoverleg’. Helaas is het effect hiervan vaak minimaal. Iedereen die aanwezig, is onderdeel van de samenwerking en dat maakt het moeilijk om er vanaf een afstandje naar te kijken. Bovendien is het ongemakkelijk, en ligt de verleiding op de loer om het over andere zaken te hebben. Resultaat: lang vergaderd, veel besproken maar geen tijd voor het punt over samenwerken… volgende keer beter?! Ons advies: maak bewust tijd voor elkaar. Laat een ander toezien op het proces zodat jij en jouw team zich kunnen richten op de inhoud.
Wat kunnen we voor je betekenen?
Stel, je merkt gedoe binnen jouw team en er vallen je dingen op zoals:
- dingen worden weggelachen
- er zijn kliekjes ontstaan
- er wordt gesproken óver, maar niet met elkaar
- er wordt geen leiding geaccepteerd
- er is gemopper over de werkdruk of het management
- er is meer ziekteverzuim
- collega’s worden genegeerd
Dan gaan we in gesprek. Misschien weet je heel goed waar de schoen wringt, misschien is het nodig om met (een aantal) teamleden een interview te houden. Afhankelijk daarvan kijken we samen naar de werkelijkheid en wat er nodig is. We stellen een maatwerk programma op, wat eventueel tussentijds bij te stellen is. Samen zorgen we ervoor dat er een opvolging is die jullie zelf kunnen realiseren. Net als bij goede voornemens – zonder concrete afspraken blijft het bij voornemens.
Wat hebben we je te bieden?
Een maatwerk teamtraining gericht op samenwerken. Geen team is gelijk, geen aanpak is gelijk. Doorlooptijd en programma zijn altijd afgestemd op wat er nodig is. Soms werken we alleen met de leiding, soms met het hele team. Dat bespreken we vooraf en we zetten het voor je op een rijtje in een voorstel. Wat we je al wel kunnen beloven, is:
- toekomstgerichte aanpak. Als we lastige onderwerpen met elkaar bespreken, is het soms nodig om kort terug te blikken. We zijn geen voorstander van klaagsessies waar het delen van oud zeer centraal staat. We geloven niet dat de oplossing in het verleden ligt.
- open en nuchter - zeg het zoals het is. Wij houden ervan om de dingen te benoemen zoals ze zijn. De ‘ondertiteling aan te zetten’ met respect voor ieders grenzen en gevoelens.
- praktisch - we brengen lastige zaken ‘naar de toekomst’. Dus geen verwijten van eerdere gebeurtenissen, maar juist concrete afspraken voor situaties in de toekomst.
- we werken praktijkgericht. Natuurlijk is een theoretische onderbouwing soms nodig om zaken helder te krijgen, maar enkel theorie lost niets op. Van ‘weten’ naar ‘doen’ – daar gaan we voor.
- veilige omgeving. De dag na de teamsessie moet je weer samen door één deur. We zorgen ervoor dat we aan de slag gaan op een manier die recht doet aan veiligheid en vertrouwen. We werken vanuit vertrouwelijkheid en houden rekening met wensen en grenzen van iedereen.
Volledig gericht op jou praktijk
We kijken naar wat jij lastig vindt in gesprekken en we onderzoeken je aanpak. We maken samen de balans op: hoe effectief is je aanpak, wat kun jij doen om in minder tijd en met minder energie, méér uit het gesprek te halen?
Kies je voor PCML, dan kies je voor:
Praktijkgericht
Wie zit er te wachten op een lang theoretisch verhaal van een trainer die al lange tijd niet meer ‘met de voeten in de klei’ heeft gestaan? Jij vast niet!
We werken met jullie praktijkvoorbeelden en delen hulpmiddelen waarvan wij weten dat ze werken en die je gemakkelijk eigen kunt maken.
Interactief
We horen vaak dat de tijd voorbij vloog en dat is precies wat we graag willen. Het betekent dat je lekker hebt gewerkt en onze training al je aandacht had.
Laagdrempelig
Niemand wil voor de groep ‘afgaan’ (zo zien wij het niet, maar zo voelt het soms wel). Wij creëren een sfeer waar het voor iedereen mogelijk is om mee te doen. Het is en blijft een vaardighedentraining; het gaat over leren en doen, maar wel op de manier die voor jou prettig is.
Direct toepasbaar
‘Ik heb dezelfde week nog ingezet en ik was echt verrast over het effect!’. Dat is wat we je gunnen! Je besteedt tijd en energie in het volgen van een training, dan is het ook de bedoeling dat je er echt iets aan hebt. We maken het programma zo dat het voor iedereen mogelijk is om het snel succesvol toe te passen.
Wat zeggen anderen hierover?
Achter onze liefde voor het vak zit het gunnen - we gunnen jullie gesprekken waarin je met minder energie, meer bereikt. Waarop je 's avonds met een glimlach terug kunt kijken, omdat het toch maar gefixt hebt. Wil je weten hoe anderen onze training hebben ervaren?
‘De lucht is geklaard, we kunnen weer door.’
‘Ik bleek niet de enige te zijn die afspraken niet duidelijk vond. Dat hielp. Jullie hebben het zetje gegeven om met elkaar in gesprek te gaan. Daarna konden we zelf verder!’
‘Ik was vooraf nerveus – bij mijn vorige werkgever was een sessie die ging over de samenwerking geëindigd in een hoop verwijten en onopgeloste problemen. Maar ik heb ervaren dat je onder de juiste begeleiding, samen tot een goede aanpak komt.’
‘Dit was verhelderend. Ik heb mijn collega’s op een luchtige manier beter leren kennen. Nu snap ik ook waarom mensen reageren zoals ze reageren en staat het de samenwerking niet meer in de weg.’
PCML Laat oudergesprekken voor je werken
Door jezelf en jouw team sterker te maken in het voeren van deze gesprekken. Wij komen graag vrijblijvend met je in contact. We willen weten wat jou en jouw team bezighoudt, wat de training jullie moet opleveren en vervolgens vertellen wij op welke manier we van toegevoegde waarde zijn.
Nieuwsgierig naar ons?
Hier leer je ons beter kennen maar liever maken we een afspraak met je om face to face of online kennis te maken en te kijken hoe wij van toegevoegde waarde voor jou of jouw team kunnen zijn. Tot snel bij PCML
Esther Grudelbach
esther@pcml.nl
06 – 290 54 991
LinkedIn Esther
André Stuut
andre@pcml.nl
06 – 319 17 268
LinkedIn André