De andere kant van het verhaal: waar lopen ouders tegenaan in gesprek met jou?

De andere kant van het verhaal: waar lopen ouders tegenaan in gesprek met jou?
In onze artikelen, gaan we vaak uit van het perspectief van de professional. Deze keer bekijken we het van de andere kant, en zijn we op zoek gegaan naar waar ouders tegenaan lopen in gesprek met leerkrachten, docenten en mentoren en kwamen tot deze punten:
Onbegrip over het onderwijs: wat voor jou als professional ‘zo klaar als een klontje’ is, hoeft dat voor ouders niet te zijn. Het is voor ouders niet altijd helder wat de onderwijsaanpak, de leermethode of filosofie van de school is of wat dat in de praktijk betekent.
Dat leidt tot onbegrip over en weer – de professional die denkt ‘maar je hebt toch bewust gekozen voor deze school?!’ en de ouder die zich afvraagt wat maakt dat de leerkracht zo rechtlijnig of stellig reageert.
Emotionele betrokkenheid: Jij kunt gedrag en persoon goed scheiden, dus als jij praat over het gedrag van een kind, staat dat los van hoe je hem of haar als ‘persoon’ ziet.
Een kind kan lastig ‘doen’ zonder lastig te ‘zijn’. Voor ouders is dat niet altijd zo – ouders zijn vaak heel emotioneel betrokken bij hun kind; een opmerking over het gedrag wordt snel vertaald naar een opmerking over het kind en dat voelt voor ouders onprettig.
Tijdgebrek: veel gesprekken vinden plaats binnen kantoortijden of tijdens de ‘avondspits’ van het gezin. Voor ouders kan het een puzzel zijn om tijd te vinden voor een gesprek met jou.
Daardoor zit er soms (te)veel tijd tussen aanleiding voor het gesprek en het gesprek zelf of zit er tijdsdruk op het gesprek. Dat doet iets met de kwaliteit van aanwezigheid, wat het lastig kan maken om vanuit verbinding het goede gesprek met elkaar te voeren.
Verschillende verwachtingen: ouders en leerkrachten kunnen verschillende verwachtingen hebben over onderwijs. Ouders zien bijvoorbeeld graag dat hun kind extra hulp of ondersteuning krijgt van de leerkracht, terwijl de leerkracht die tijd en ruimte niet heeft. Dit kan tot onenigheid leiden. Tel daar bij op dat er een zorg aan de verwachting ten grondslag kan liggen, wat extra lading aan het gesprek geeft.
Onvoldoende informatie: Soms voelen ouders zich niet goed geïnformeerd of hebben ze het gevoel dat dingen al binnen de school besproken zijn voordat zij als ouder geïnformeerd worden.
Dat geeft het gevoel dat de communicatie niet transparant genoeg is, en dat kan allerlei gevoelens opleveren zoals onzekerheid, onmacht, frustratie etc.
Taal- en cultuurbarrières: jij als professional beheerst de taal goed en bent bekend met afkortingen als IB, MDO, TLV, VO, ZOT. Voor de ouder is dat niet altijd zo vanzelfsprekend.
Daarbij kunnen taal- en cultuurverschillen het contact tussen school en ouders extra bemoeilijken. Bijvoorbeeld omdat het vanuit het eigen referentiekader voor ouders niet gewoon is om je mening te geven, te zeggen dat je iets niet snapt, om nee te zeggen, etc.
Verschil in prioriteiten: Ouders hebben soms andere prioriteiten dan leerkrachten. Waar jij bijvoorbeeld graag ziet dat een kind zich verder ontwikkelt in taal of rekenen, is de focus van de ouder er vooral op gericht dat het kind zich prettig voelt in de klas en buitenschools veel contact heeft met klasgenoten. Of andersom, natuurlijk!
Negatieve ervaringen uit het verleden: voor jou is de school een fijne plek waar alle inzet erop gericht is om binnen een prettige en veilige omgeving te leren en ontwikkelen. Voor ouders is dat niet altijd zo vanzelfsprekend – soms nemen ouders hun eigen ervaringen mee naar de school van hun kind.
Bijvoorbeeld omdat zij slechte ervaringen hebben gehad toen zij zelf op school zaten, of met de school waar hun kind eerder op zat. Het kost dan tijd om erop te vertrouwen dat het team op deze school écht het beste met hun zoon of dochter voor heeft.
Wat er ook speelt in de samenwerking met ouders, laat het de samenwerking niet in de weg staan.
Tips die we daarom graag met je delen:
Luister om te begrijpen
De ouder die zegt ‘Dat bordje ‘Vreedzame School’ – dat kan wel van de gevel af, want zo vreedzaam is het hier niet – ze moeten altijd mijn kind hebben!’ kan helemaal nog niet luisteren naar jouw uitleg over wat de methode Vreedzame School inhoudt, en dat het natuurlijk niet uitsluit dat er vervelende situaties ontstaan, maar jullie vooral kijken naar hoe je daar op reageert. Probeer eerst te achterhalen waar de frustratie, onmacht of boosheid van de ouder vandaan komt, voordat je reageert.
Vertraag om daarna te versnellen
De onderwijsprofessionals die we ontmoeten, zijn eigenlijk allemaal heel betrokken, behulpzaam en oplossingsgericht. In de communicatie met ouders, betekent het dat je als professional al snel denkt en praat in oplossingen; een ouder vertelt iets en je ziet de oplossing al voor je. En toch vragen we je om te vertragen, met als doel om goed te checken of jullie het echt over hetzelfde hebben, of jullie elkaar echt goed begrijpen. Zodat je daarna met een maximaal afgestemde oplossing of aanpak kan komen.
Emotie komt van rechts…
…en net als in het verkeer, heeft wat van rechts komt, voorrang. In gesprekken betekent dit, dat een ouder in emotie het eerst van jou nodig heeft om gehoord en gezien te worden. Daarna kun je de overstap maken naar de meer rationele kant van het verhaal – de kant waar oplossingen, aanpak, procedures en resultaten besproken worden.
Neem de ander tijdig mee in het proces
Het is niet gek om te denken ‘dat je het eerst zeker wilt weten’ voordat je iets deelt met ouders. Of je ‘het eerst nog een tijdje aan wil kijken’ voordat je ouders informeert. De behoefte van de ouders is vaak een andere – zij willen tijdig meegenomen worden in het proces. Dus maak je je zorgen, valt je iets op, heb je ergens last van of twijfels over? Maak het tijdig bespreekbaar.
De dialoog met ouders, kan soms best lastig zijn. Wij zijn er voor je, met praktische handvaten, tips en aanpakken. Die delen we met plezier met je tijdens studiedagen, workshops en teamtrainingen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op via training@pcml.nl of via het contactformulier.
Online Proeverij ‘Oudercommunicatie’
Een manier om kennis te maken met de werkwijze, trainers en onderwerpen van PCML.
Deelnemen is kosteloos en vrijblijvend en levert je tips in effectieve gespreksvoering op
Effectief communiceren is de basis voor een goed gesprek!
Inspiratie & Tips
Altijd als eerste onze tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Deel dit bericht
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer informatie over dit artikel?
Neem contact met ons op!
PCML Laat oudergesprekken voor je werken
Door jezelf en jouw team sterker te maken in het voeren van deze gesprekken. Wij komen graag vrijblijvend met je in contact. We willen weten wat jou en jouw team bezighoudt, wat de training jullie moet opleveren en vervolgens vertellen wij op welke manier we van toegevoegde waarde zijn.
Nieuwsgierig naar ons?
Hier leer je ons beter kennen maar liever maken we een afspraak met je om face to face of online kennis te maken en te kijken hoe wij van toegevoegde waarde voor jou of jouw team kunnen zijn. Tot snel bij PCML

Esther Grudelbach
esther@pcml.nl
06 – 290 54 991
LinkedIn Esther

André Stuut
andre@pcml.nl
06 – 319 17 268
LinkedIn André